11 Mayıs 2008 Pazar

Fontani di Trevi (Trevi Çeşmesi) ya da bizdeki adıyla Aşk Çeşmesi

Özgür'ün Serra'ya evlilik teklifi ettiği yer tam olarak neresiydi acaba diye düşündüm içimden Aşk Çeşmesi'ni ilk gördüğümde...Lise yıllarımda okumaya başladığım ve daha sonra seri halinde yayınlanan kitapların kahramanları olan Özgür'ün Serra'ya evlenme teklifi canlandı gözlerimin önünde. Nasılda etkilemişti Özgür'ün yaptıkları beni. Ve orada onları seyrediyor gibi hissetmiştim kendimi. Ve yıllar sonra tam da oradaydım, Aşk Çeşmesi'nde...Oradaydım ve anlatmalıydım size. Dar bir meydana giriyorsunuz, dört bir tarafı binalarla çevrilmiş bir meydana ve karşımıza büyüleyici bir çeşme çıkıyor. Bu çeşmenin bu kadar küçük bir alana sıkışmış olmasına üzülüyorsunuz. Sanki meydana sığmıyor gibi.... Bu devasa çeşmenin bu meydana sıkıştırılmasının nedeni eski bir su sarnıcının buradan geçmesiymiş.
Bu çeşme Roma da ki bir çok çeşmeden en ünlüsü. Adını üç yolun birleşmesinden alıyor. 26 m yükseklinde ve 20 m genişliğinde.

Roma'da Barok* döneminde yapılmış ve Barok stilin tüm yansımalarının kullanıldığı en son eser. Roma'ya gelen herkesin ilk görmek istediği yer... Buna bende dahilim. Son uğradığımız yerlerden olan bu çeşmeyi koca gezi boyunca dilimden düşürmedim. Çeşmenin yapımına 1732 yılında mimar Nicola Salvi başlamış, 1757'de ölümü üzerine Giuseppe Panni tarafından 1762'de bitirilmiş. Fakat herkes tarafından Salvi'nin eseri olarak biliniyor ve bu şekilde ünlenmiş. Çeşme bir zafer takı ve eski Palozza Poli için ön cephe olarak planlanmış.
Tam ortada deniz atlarının çektiği arabasının içinde Neptün'e tritonlar (Triton, Poseidon ile Amphitrite'nin oğlu. Belden yukarısı insan belden aşağısı balık şeklinde ayakları at ayağına benzeyen bir deniz tanrısı) eşlik ediyor. Burada şaha kalkmış at okyanusun karışıklığını, sakin olansa huzur dolu durgunluğunu simgeliyor.

Aynı zamanda bir dilek çeşmesi de Trevi çeşmesi, içi bozuk para dolu. Dilek dilemek için farklı şeyler söyleniyor. Hepsinin ortak noktası çeşmeye arkanızı dönüyorsunuz, omzunuzun üzerinden çeşmeye doğru para fırlatıyorsunuz ve Roma’ya tekrar gelmek için para atıyorsunuz. Fakat keç kere olacağı farklılaşıyor. Kimi bir kez diyor Roma’ya tekrar dönebilmek için, kimi iki kez diyor birincisi sizin dileğiniz ikincisi ise Roma’ya tekrar dönmeniz için, kimi de üç kez diyor birincisi Roma'ya yeniden gelebilmek için ikincisi gerçek aşkı bulmak için ve üçüncüsü Roma'da gerçek aşkı bulmak için. Siz hangisine inanıyorsanız o kadar bozukluk atın.

Çeşmenin tam karşısındaki Kilise...


Barok (Meraklısı için Not)

1600’lerde Roma’da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa’ya yayılmış bir harekettir. 16. ve 18.yy arasında oluşmuş ve şeklini almıştır. Sanatın her dalında mimarlık, müzik, resim ve heykelde etkisini göstermiştir. Tüm sanat dallarının etkileyici temalar altında birleşmesini sağlar. Abartılı hareket duygusu ve net gözüken detaylar en göze çarpan özellikleridir. Rönesans uslubundan ayrı hatta ona karşı olan bir sanat akımıdır. Yani Barok tarz hareketli, aşırılıklarla dolu, katı sanat kurallarına başkaldırandır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Fontana Di Trevi / Roma: çeşmenin aşk çeşmesi olarak anılması, eserin merkezini oluşturan at figürlerinin allegorik anlatımla platonun aşka dair felsefesini betimlemesinden dolayıdır.

tematik bütünlük içerisinde tritonlar tarafından dizginlenen iki attan sakin ve uysal olan ve yaşlı sakallı triton tarafından (ki bu ihtimalle sokratestir) yönetileni akılcı felsefi aşkın, genç ve güzel triton (phaidros) tarafından dizginlenmeye çalışılan asi ve hırçın olanı ise bedensel ve vahşi aşkın timsalleridir.

andrew/ekşi sözlük