8 Mayıs 2008 Perşembe

Piazza Spagna & Trinita dei Monti yani İspanyol Meydanı ve İspanyol Merdivenleri

İnsan kalabalığından görünmeyen yer İspanyol Merdivenleri...
Size ilk olarak ünlü İspanyol Merdivenlerinden bahsedeceğim. Burası bizim rehberimiz eşliğinde gezdiğimiz son yer aslında ama nedense ben ilk olarak ondan bahsetmek istedim. İspanyol Merdivenleri üç katlı traventen şeklinde. Yapımı 1726 yılında tamamlanmış ve ben saymadım ama 137 basamaktan oluşuyormuş. Okuduğum rehber kitapta ünlü şair John Keats’in burasını ilk gördüğünde duygularını şöyle anlattığı yazıyordu. ‘Neşe dolu biz yaz tembelliği bulutu’. Evet gerçekten de insan burasını görünce saatlerce oturup tembellik yapmak istiyor. Ama bizim ne yazık ki buna vaktimiz yoktu.
İngiliz şair bu dizeyi 25 yıllık kısa ömrünün son günlerinde yazmış ve 1821’de ölmüş. Yaşadığı ev; İspanyol Merdivenlerinin hemen altındaki Piazza del Spagna’da ve müze haline getirilmiş.. Bu ev aynı zamanda İspanyol Büyükelçiliği olarakta kullanılmış. Zaten meydan ve merdivenler adını buradan almışlar. İspanyol Meydanı Via del Corso’ya kadar uzanan ve şehrin en pahalı mağazalarının bulunduğu alışveriş merkezinin tam ortasındadır.
Ne kadar kalabalık değil mi?Tam karşıda görünen cadde Via Condotti..
Fontana della Barcaccia (Fotoğraf Eren Doğan tarafından çekilmiştir)
Piazza’nın 17.yy’da yapılmış olan gemi şeklindeki çeşmesi ‘Fontana della Barcaccia’yı 1627-29 yılları arasında Gian Lorenzo Bernini’nin babası olan Pietro Bernini yapmıştır. Merdivenlerin tam başında yer alıyor. İçi su dolmuş bir kayık biçiminde. Suyla dolu olan kayığın ön ve arka tarafından fışkıran sular var.
İspanyol Merdivenlerinin çok yakınında olan Via Condotti’de Roma’nın en eski kafesi vardır. ‘Caffé Greco’ Burası Goethe, Lord Byron (-ki ben kendisinin şiirlerini çok severim. Kendisi İngiltere’yi geri dönmemek üzere terk etmiş ve Venedik, Milano, Ravenna ve Pisa’da yaşamıştır.), Lizst, Fellini gibi ünlülerin uğrak mekanıymış. Rehberimiz en iyi kahveyi burada içebileceğimizi söyledi ama biz gidemedik. Kafede bu ünlülerin resimleri, büstleri... varmış. Çayseverler içinde ünlü bir kafe mevcutmuş İspanyol Meydanında. Barbington. Onunda 18.yy’a dayanan bir geçmişi varmış ve çayları çok çeşitli ve lezzetliymiş.
Restorasyon çalışması yapılan yer Trinita dei Monti Kilisesi...
Trinita dei Monti Kilisesi İspanyol Merdivenlerinin hemen üzerindedir. Bu kilise 16.yy’dan kalmıştır. İkiz çan kulelerine sahiptir.

Hiç yorum yok: