7 Mayıs 2008 Çarşamba

Pisa Pisa 1

Pisa Şehri İtalya’nın kuzeyindedir. Pisa İmparatorluğu 11. ve 13. yy’lar arasında en parlak dönemini yaşamıştır. Güçlü bir donanmaya sahiplerdi. Mucizeler Meydanı’nda yer alan şaheserler Pisa İmparatorluğu’nun mirasıdır.
Pisa, meşhur Eğik Kule’ye (Torre Perdente) ev sahipliği yapmaktadır. 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, Katedral'den ayrı olarak 1173 yılında yapılmıştır. Ünlü Pisa Kulesi, bu çan kulesidir.
Roma'ya 368 km, Floransa’ya yaklaşık olarak 90 km uzaklıkta. Roma'dan çıktığınız da yaklaşık olarak 4,5-5 saat arasında Pİsa'da oluyorsunız.Floransa’yı boydan boya ikiye bölen Arno nehrinin denize döküldüğü yerde.

Pisa’ya girer girmez Mucizeler Meydanı (Piazza dei Miracoli) ya da diğer adıyla Mucizeler Alanı (Campo dei Miracoli) karşınıza çıkıyor.Yemyeşil çimenlerle kaplı alanda bir adet Vaftizhane bir adet Katedral ve Eğik Kule yer almakta. İnanılmaz güzel mimariye sahipler ve gerçekten heybetli yapılar. Mucizeler meydanın da yaşam döngüsünün her yönüne rastlamak mümkün.Vaftihane doğumu simgeliyor,Katedral yaşamdaki ibadeti, ve ölümü simgeleyen Campo Santo Mezarlığı.

KATEDRAL
Katedral Sicilyalı müslümanlara karşı kazanılan zaferi kutlamak için yapılmıştır.Katedral’in mimarı Buscheto Katedral’in sol ucundaki kemerde Latince şöyle yazmıştır. ‘Bu mermer kilisenin bir eşi daha yoktur’ ve Pisa’yı gördükten sonra bunu yazmakta ne kadar haklı olduğunu anlıyorsunuz.

Katedral'den bir detay...

Katedral'in girişinden...

Katedral’in mermer kürsüsü Giovanni Pisano tarafından 14.yy.’da oyulmuştur. Katedral’e girdiğinizde dikkat edin çünkü bu bir başyapıt olarak adlandırılıyor.

PİSA KULESİ

Pisa Kulesi altı tane yuvarlak parça üst üste oturtularak yapılmış. En alttaki ve en üstteki parçayla 8 adet silindir etmektedir. Bu parçalarda sütunlardan oluşuyor. Kulenin yüksekliği 56 metre. Tamamen beyaz mermer kullanılarak yapılmış. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. Tek seferde 30 kişinin çıkmasına izin veriyorlar. En üstteki 8. katta çanlar vardır. Pisa Kulesi’nin 8 katından 3.’sü çıkılmışken güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Yıllar geçtikçe eğim artmıştır. Şu anda eğim 4,5 metreye ulaşmıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur.
VAFTİZHANE

Daire şeklindeki Vaftizhane’nin tepesinde Vaftizci Yahya heykeli vardır.

Buradaki mermer vaiz kürsüsünü Giovanni’nin babası Nicola Pisona yapmıştır.

Vaftizhane'nin vitraylarından bir örnek...

Vaftizhane'nin Kubbesi... Bir görevli zaman zaman kubbenin akustiğini göstermek için kapıyı kapatıp ilahi gibi birşeyler söylüyor.

Vaftihane'nin dışından bir detay...

Mucizeler Meydanı’nın bir köşesinde sıra sıra hediyelik eşya satan dükkanlar var. Buradan Pisa ait değişik hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Ve bir hatırlatma pazarlık yapmıyorlar

Mucizeler Meydanı.....

Pisa sokaklarından..

Hiç yorum yok: