8 Mayıs 2008 Perşembe

Piazza Navona

Piazza di Navona İmparator Circus Domitianus oval şekildeki meydanı M.S. 79’da atletizim stadyumu (Circus Agonalis) olarak yaptırmış. Antik çağlarda bu meydanda at yarışı düzenlenirmiş. Meydan bu stadyum kalıntılarının üzerine kurulmuş ve biri büyük diğer ikisi biraz daha küçük üç çeşmenin etrafında. Barok uslübunun güzel örnekleriyle dolu. Rönesansın etkisi altında yetişmiş Bernini ve Borromini'nin eserleri var meydanda. Ve yaptıkları eserlerde birbirleriyle olan rekabeti hicvettikleri söyleniyor.



Görünen dikilitaş Dört Nehir Çeşmesine ait. Ben fotoğraflarını aradım ve buldum.Muazzam bir çeşmeymiş.Çok güzel bir fotoğrafı www.thy.com/images/skylife/M-2005/27/6-27ROMA61.jpg adresinde var. Bence bir bakın.

Roma'nın en beğenilen ve turist ziyaretinin olduğu meydanıdır. Roma’nın gece hayatı burada çok güzel yaşanır. Piazza Navona’nın etrafında kafeler ve restoranlar,ressamlar ve çeşitli gösteriler yapan sanatçılar var.



Meydanda bulanan Sant’Agnese in Agone Kilisesinin tarihçesi ise şöyledir. Agnes 291 yılında doğmuş soylu bir Azize, küçük yaşta Vali’nin oğlu ile evlenmeyi reddediyor ve ölüm cezasına çarptırılıyor. Fakat o dönemde bakirelerin idamı yasakmış. Vali, Agnes’e tecavüz için bir adam buluyor. Ve adamın tecavüzünü engellemeye çalışan Agnes’e sinirlenen adam başını keserek kızı öldürüyor. Bu kilise bu Azize için yaptırılmış.


Kilisenin iç dekorasyonu Rainaldi’ye, dışı ise Borromini’ye ait.

Nehirler çeşmesini Bernini 1648-1651 yılları arasında yapmış. Ortasında Mısırın Dikilitaşı ile çevresinde dünyanın dört büyük nehrini temsil eden dört heykel bulunuyor. Avrupa’da Tuna, Asya’da Ganj, Afrika’da Nil ve Amerika’da Rio della Plata... Biz ne yazık ki Roma’nın her tarafında olduğu gibi burda da restarasyon çalışması olduğundan çeşmeyi göremedik.
Müzik grubunun hemen arkasında görünen iskeleler dört nehit çeşmesinin iskeleleri. Müzik grubu ise Navona Meydanını seslendiren gruplardan sadece biri...
Meydanda Della Porta tarafından yapılmış olan Moor Çeşmesi ve Neptun (nam-ı diğer Poseidon) Çeşmesi var. Aşağıda bunların fotoğrafları var.
Neptun Çeşmesi

Moor Çeşmesi

Navona Meydanına açılan bir balkon onun gibi neşeli ve renkli...

Navona Meydanı'nda bu kovboy ne mi arıyor. Euro tabikiii. Kutusuna para atıyorsun sonrada gidip fotoğraf çektiryorsun.


Saatlerce böyle durmasına hayran kalmadım değil. İşe koşan adam....

Hiç yorum yok: